Zespół szkół rolniczych w sokółce
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Uczymy ze smakiem
Podejmij naukę
w zawodzie Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych
Kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych doskonale przygotowuje do:
prowadzenia własnej firmy w formie restauracji
prowadzenia punktów gastronomicznych
świadczenia usług cateringowych.
Absolwent tej szkoły może znaleźć zatrudnienie we wszystkich typach zakładów gastronomicznych: restauracjach, barach, kawiarniach, stołówkach, domach opieki, itp. oraz prowadzić własną działalność gospodarczą.
W trakcie nauki zostaniesz przygotowany do:
sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i ich estetycznego serwowania,
urządzania zakładów gastronomicznych, gospodarstw domowych ,prawidłowej obsługi konsumenta,
prowadzenia własnej działalności gospodarczej, opracowania biznesplanu,
gospodarczej, fachowej i kompleksowej obsługi zleceniodawcy,
organizowania przyjęć okolicznościowych np. balów, wesel, bankietów,
organizowania żywienia zbiorowego, bufetów, stołówek, barów, kafeterii,
projektowania i aranżowania wnętrza sal konsumpcyjnych.
Nauka trwa 5 lat i kończy się uzyskaniem świadectwa ukończenia technikum. Absolwent może przystąpić do matury i uzyskać świadectwo dojrzałości. Jeśli będzie chciał uczyć się dalej – droga otwarta. Posiadając maturę, możesz starać się o przyjęcie na dowolny kierunek studiów, a dysponując wiedzą z zakresu żywienia i usług gastronomicznych jesteś lepiej przygotowany do nauki na pokrewnych kierunkach studiów. Kierunek ten jest bardzo dobrym przygotowaniem dla wszystkich, którzy planują studia, zwłaszcza na kierunkach związanych z żywieniem, dietetyką, zarządzaniem, promocją i innych pokrewnych.
Ten zawód daje możliwość rozwijania zainteresowań kulinarnych oraz szansę na ciekawą karierę, również za granicą.
Nasze sukcesy
- Pierwsze miejsce w wojewódzkim konkursie “Gotuj z klasą” i staż w restauracji Karola Okrasy
- II miejsce w ogólnopolskim konkursie “Wyzwanie MAKRO Chefa”
- 4 finalistki ogólnopolskiego konkursu “Zielona Budka Master Challenge”
Adres
- ul. Polna 1 16-100 Sokółka
- +85 711 20 44
- zsrsok@zsrsokolka.pl